čtvrtek 12. dubna 2012

Výborné večeře... pro dva :P


Ten můj blog je poslední dobou doslova všehochuť :D Nicméně ke zdravému životnímu stylu patří i kvalitní, dobré a poctivé jídlo... a tady je!


MASO


Kuře na černém pivu

2x Kuřecí zadní a přední stehýnka
100g sušených švestek
250ml černého piva
1x červená cibule
Sůl, kmín celý


Do zapékací misky dej červenou cibuli (nakrájenou na libovolné kousky), přidej na půlky nakrájené sušené švestky a kuře. Posyp kmínem a solí (s tou klidně nešetři), zalij 200ml černého piva a dej do trouby na 200 stupňů. Průběžně kontroluj a polévej stehna horkým pivem. Zhruba po hodině můžeš dolít zbytek piva a po hodině a půl odklop víko, přidej stupně (na 225 či 250) a nech 10 minut na „kůrčičku“.
Z příloh jsou vhodně brambory nebo rýže (nejlépe Basmati).
A k pití? ČERNÉ PIVO!


Zapečené brambory s vepřovým masem

4x tenké plátky vepřového masa
2x cibule
500g brambor
200-300ml smetany
Sůl, pepř


Do pekáčku postupně naskládej lehce naklepané, osolené a opepřené maso, na něj vrstvu cibule a vrstvu na plátky nakrájených brambor. Znovu osol a opepři, dej druhou vrstvu cibule a brambor. Zalij smetanou (nad 30% tuku – více kalorií, ale lepší chuť). Opepři, okořeň. Dej do trouby na hodinu a půl na 200 stupňů. Poté odkryj víko a ještě 20 minut nech dopékat.
K pití doporučuji víno dle chuti, nejlépe však suché či polosuché.


Kuře na paprice

250g kuřecí prsa
Půl menší cibule
(Půl červené papriky)
2 lžičky sladké papriky
200-300 ml smetany
Sůl, pepř
Dle chuti bylinky

Na pánvi zlehka orestuj najemno nakrájenou cibulku. Přihoď na proužky nakrájené kuřecí maso, osmahni. Přidej dvě lžičky sladké papriky, osol a opepři dle chuti, zalej smetanou a promíchej. Až začne smetana vřít, vypni vařič a nech pod pokličkou jemně probublávat.
Příloha: rýže Basmati či těstoviny

RYBY
Těstovinový salát s tuňákem
Aneb vděčná klasika za pár korun i minut.


Tuňák v rostlinném oleji 2 konzervy (2x 80g, nejlépe Calvo)

Kukuřice (menší konzerva)
Půl cibule
Balíček oblíbených těstovin
Sůl, bylinky, olivový olej
Popř. vařené vejce

Dej vařit pytlík těstovin. Mezitím si do mísy připrav tuňáka, z nějž jsi nechala okapat olej, dále konzervu kukuřice (bez vody), najemno nakrájenou cibulku (nejlépe červenou). Tuto směsku pak smíchej se zcezenými těstovinami. Osol, zakápni olivovým olejem a posyp bylinkami. Labužníci mohou přidat nasekanou čerstvou chilli papričku (ti pak už ale nepřidávají vejce).
Na talíři ozdob na měsíčky nakrájeným vajíčkem (salát je chutný i bez něj, vejce už je jen třešnička na dortu).
Podávej s bílým vínem.


Na závěr něco pro NEMASOŽRAVCE
Bramborové knedlíčky v sýrové omáčce

300g brambor
Cca 100g krupičky (dle hustoty přidat či ubrat)
1 vejce
200 ml smetany
200g nivy či jiného výraznějšího sýra (gouda atp.)


Vařené (vychladlé) brambory nastrouhej na jemném struhadle. Přidej krupičku, vejce a tvaruj nočky, které vhoď do vroucí osolené vody. Nočky jsou hotové v momentě, kdy vyplavou na hladinu. Pak je sceď a promíchej s nastrouhaným sýrem a smetanou (nebo nejprve smíchej sýr se smetanou a tuto omáčku pak přidej na nočky). Na talíři ozdob cherry rajčetem a čerstvými bylinkami a můžeš podávat!
Pití: Červené víno.
Tipy pro linii:
-          Smetanu nahraď bílým jogurtem (Tip: selský od Hollandie) – množství dle hustoty, nejméně jeden celý kelímek
-          Přidej brokolici uvařenou v páře. Chuť zjemní a dodá vitamíny.


BONUS: Něco málo o vínech

Víno vzniká kvašením moštu z plodů révy vinné (tedy z hroznů)

Bílé víno bývá vyrobeno z bílých, růžových, červených či modrých hroznů. Slupky se hned lisují, tím se získá mošt.

Růžové víno se vyrábí z modrých hroznů, ovšem bez nakvášení.

Červená varianta je vyrobena z modrých hroznů – nakvášením nebo tepelným zpracováním. Procedura kvašení je delší a probíhá za vyšší teploty.

A trocha narcismu na závěr – má oblíbená vína:
Chardonnay, Müller Thurgau, Pálava, Rulandské šedé, Tramín červený – BÍLÁ VÍNA
Rulandské Modré, Modrý Portugal, Fragolino – Červená vína


Žádné komentáře:

Okomentovat